header-img

Električno podno grejanje

Električno podno grejanje je moderan, ekonomičan, efikasan, jednostavan i ekološki grejni sistem, namenjen zagrevanju svih prostorija. Može se koristiti kao osnovno ili dopunsko grejanje. Zbog svojih karakteristika električno podno grejanje predstavlja savremeno rešenje koje se instalira u podu, ispod završne podne obloge. Instalira se u svim vrstama podova, u novogradnji ili rekonstrukciji objekata. Možete ga instalirati u celom domu ili samo u prostorijama sa keramikom (kuhinje, kupatila…)

INSTALACIJA ELEKTRIČNOG PODNOG GREJANJA

Električno podno grejanje može biti izvedeno pomoću dva standardizovana proizvoda:

  • GREJNI KABAL – prilagodljiv u pogledu montaže. Može se instalirati u prostorijama nepravilnog oblika, u različitim slojevima i konstrukcijama podova. Nudi mogućnost različitih rešenja u pogledu instalisane snage po jedinici površine. Može se montirati u cementni estriht – ravnajući sloj, ispod drvenih laminantnih podova, keramičkih pločica.
  • GREJNA MREŽA – jednostavnije rešenje za montažu. Sastoji se od grejnog kabla, manjeg prečnika, koji je na jednakim intervalima postavljen na staklenu mrežicu. Izrađuju se u širini od 50cm, različitih površina, sa unapred određenim izlaznim snagama po jedinici površine. Zbog male debljine posebno pogodno rešenje kod rekonstrukcija kupatila ili kompletnih objekata. Montiraju se u cementni sloj, neposredno ispod završne podne obloge.

ODABIR GREJNOG ELEMENTA

Električno podno grejanje podrazumeva upotrebu grejnih kablova ili grejnih mrežica. Grejni kabal je posebno dizajnirana vrsta grejača koji nije izložen habanju. Ne zahteva održavanje, a samim tim su izrazito dugovečni.

Odabir grejnog elementa, potrebna snaga i način instalacije zavise od:

  • Veličine i oblika prostorije
  • Namene prostorije
  • Kvaliteta termoizolacije (toplotnih gubitaka) u prostoriji
  • Materijala u koji se instalira podno grejanje
  • Tipa završne podne obloge

Preduzeće Enerset doo je uvoznik, prodavac i instalater grejnih kablova, grejnih mreža norveške kompanije Nexans.

PRINCIP RADA ELEKTRIČNOG PODNOG GREJANJA

Princip rada je zasnovan na zagrevanju velike površine poda na nisku tempereturu. Time se obezbeđuje ravnomerno zagrevanje i idealna raspodela toplote u prostoriji. Električno podno grejanje pruža prijatan osećaj uz minimalne troškove. Za razliku od drugih sistema, gubitci energije prouzrokovani provetravanjem ili lošom izolacijom svedeni su na minimum. Energija se koristi za zagrevanje površine poda umesto vazduha koji se mnogo brže hladi.

Dokazano je da u poređenju sa zidnim panelima, električno podno grejanje pruža isti osećaj ugodnosti uz 2-3°C nižu temperaturu vazduha, što dovodi do uštede od 5-10% u potrošnji energije. Zahvaljujući termoakumulaciji toplote u podu, zavisno od namene prostorije i kvaliteta izolacije, može proći i nekoliko sati do ponovnog uključenja sistema radi dogrevanja.

Upotrebom programabilnih i termostata sa daljinskom kontrolom, ova osobina električnog podnog grejanja dolazi do izražaja. U periodu kada ne boravite u grejanom prostoru (radni dani, odlazak na odmor ili na put, vikendom – grejanje poslovnih prostora) ili noću kada je smanjena potreba za grejanjem, sistem radi u režimu održavanja temperature. Podno grejanje se aktivira u skladu sa Vašim potrebama, temperatura se podiže kada boravite u prostoru i na taj način štedite i do 25% energije.

PREDNOSTI ELEKTRIČNOG PODNOG GREJANJA

ZDRAVA TOPLOTA

Toplota koja pruža dobar osećaj, zahvaljujući velikoj grejnoj površini i niskoj temperaturnoj emisiji, bez elektromagnetnog zračenja, bez podizanju prašine, pregrevanja i isušivanja vazduha. Raspodela temperature u prostoru je najbliža idealnoj.

UGODNO

Brzo zagrevanje uključivanjem termostata ili potpuno automatski zahvaljujući inteligentnom termostatu sa nedeljnim programom. Nema nezdravog pregrevanja – temperatura poda je niža od temperature Vašeg tela.

ŠTEDI PROSTOR

Ne zahteva nikakav kotao, što smanjuje troškove ugradnje i ne zauzima stambeni prostor. Nema nepotrebnih grejnih elemenata (radijatori, ventilski ormari, cevi) koji prekrivaju vaše zidove, zauzimaju površinu poda i smanjuju životni prostor.

ENERGETSKI EFIKASNO

Toplota se stvara samo kada je potrebna, 100% bez gubitaka u proizvodnji i prenosu, za razliku od drugih grejnih sistema.

EKONOMIČNO GREJANJE

Niski troškovi instalacije i održavanja. Ušteda u troškovima eksploatacije zbog nižih temperatura u odnosu na druge grejne sisteme (cela površina poda je grejno telo) i preciznoj kontroli pojedinih prostorija.

JEDNOSTAVNA KONTROLA

Izvor napajanja električnog podnog grejanja je napon iz gradske mreže. Zbog toga ovi sistemi grejanja se lako regulišu i nadziru. Upotrebom bežičnih termostata lako možete regulisati temperaturu pojedinih prostorija i imati uvid u trenutnu temperaturu putem programa koji besplatno instalirate na Vaš telefon. Takođe možete preko aplikacije unapred podesiti periode uključivanja i željene temperature za posebne prostorije.

DUGOVEČNO

Grejni kablovi i grejne mreže su posebno dizajnirani grejači koji nisu izloženi habanju i kao rezultat su veoma dugotrajni i ne zahtevaju nikakvo održavanje. Nakon ugradnje životni vek električnog podnog grejanja je praktično neograničen. Ne postoje gorionici, ili delovi sistema koji se pregrevaju, ili trpe mehanička i termička naprezanja.

ENERGIJA BUDUĆNOSTI

Električna energija predstavlja najstabilniji energent. Moguće je povezivanje direktno na čiste izvore električne energije iz vode, vetra ili na solarne panele i na taj način imati vlastito napajanje.