header-img

Industrija

Jeste li zabrinuti kada je električno prateće grejanje deo projekta? Nema razloga da budete.

Jednostavno rečeno, prateće grejanje uključuje postavljanje grejnog kabla na cev, montažu izolacije preko kabla i cevi i kontrolu napajanja kabla. Izrada jednostavnog rešenja pratećeg grejanja je obično najbolji pristup. Zauzvrat to doprinosi jednostavnom dizajnu, dokumentaciji, instalaciji, čini sistem jednostavnim za upotrebu i može čak umanjiti troškove.

Električno prateće grejanje u industriji

Instalaciji sistema pratećih grejnih kablova prethodi upoznavanje sa industrijskim procesom koji zahteva održavanje temperature. Nakon toga pristupa se projektovanju kompletnog sistema.

Važno je razumeti zahteve svakog procesa, kao i sve mogućnost i ograničenja tehnologije pratećeg grejanja pre nego što izaberete određenu tehnologiju grejnog kabla za primenu. Kompletan sistem pratećeg grejanja grejnim kablovima je mnogo više od samog grejnog kabla. Sastoji se od razvodnih ormana, elektronske kontrole i nadgledanja za pravilno održavanje temperature, zatim opreme koja se greje sa energetskim priključcima, grejnim kablom, završnim krajevima i toplotnom izolacijom. Grejni kabal se montira na element (cev, rezervoar, posudu …) tako da ravnomerno pokrije površinu sa koje se nadoknađuje gubitak toplote. Nakon monaže grejnog kabla postavlja se senzor termoregulatora. Po instalaciji vrši se izrada termoizolacije.

Glavne prednosti električnog pratećeg grejanja cevi

Precizna regulacija i nadgledanje – moderna industriska rešenja nude mogućnost višestrukog merenja, nadzora i alarmiranja temperatura koje se javljaju na opremi čija temperatura se održava.

Pouzdanost – ako je svaki element sistema dobro projektovan dobijate sistem koji vas neće izneveriti.

Praktično ne zahteva nikakvo održavanje – jednom se instalira i sam sebe otplaćuje, većina intervencija se svodi na zamenu termoregulatora u slučaju kvara.

Jedinstvenost – mnogi složeni industrijski procesi nemaju alternativna rešenja koja bi zamenila električne grejne kablove.

TROŠKOVI INSTALACIJE ELEKTRIČNOG PRATEĆE GREJANJE U INDUSTRIJI

Troškovi za kupovinu grejnih kablova i opreme direktno su povezani za industrijski proces. Procesi u industriji direktno određuju tehnologiju grejnog sistema (tip grejnog kabla) koji se mora primeniti. Projektovani grejni sistem zahteva i primenu odgovarajuće prateće opreme i potrošnog materijala. Ovi grejni sistemi ne zahtevaju neku posebnu pripremu površine za montažu. Za sve informacije, tehnička rešenja i predloge možete nam se direktno obratiti. Mi Vam preporučujemo da instalaciju prepustite nama i našim profesionalnim instalaterima.

Utrošak energije, odnosno troškovi, najviše zavise od procesa u industriji na kome ovi sistemi rade, kvaliteta ugrađene termoizolacije, načina termoregulacije, dužine cevovoda i instalisane snage. Korišćenje ovih sistema našlo je svoju ekonomsku opravdanost u činjenici da obezbeđuje zaštitu opreme i sredstava, omogućava stabilan rad kod složenih industrijskih procesa. Takođe, omogućavaju normalan i nesmetan transport cevovodom i korišćenje fluida bez obzira na zahtevanu temperaturu.