header-img

Institut za biološka istraživanja

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“

Namena: Grejanje staklenika

Adresa: Bulevar despota Stefana 142, 11060 Beograd

Opis: Razrada projekta, proračun toplotnih gubitaka i instalisane snage, izrada crteža i šeme veze, izrada komandnog ormana, instalacija grejnih kablova i termoregulacione opreme, povezivanje i puštanje u rad.

Proizvodi: Grejni kablovi TXLP/2R, termostati i senzori ETV-1991, komandni orman sa sklopnom opremom, montažni pribor

grejanje staklenika, stolova za rasadu, rasadnika
Photo: Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”

Na zahtev Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ pristupili smo razradi projekta za grejanje stalenika i stolova za rasadu.

Zahvaljujući stručnoj podršci osoblja sa instituta uspeli smo da napravimo optimizovan sistem u pogledu instalisane snage i potpuno automatizovan po pitanju termoregulacije.

Dva stola su podeljena u četiri zone koje se mogu po potrebi uključivati i isključivati a termostati su smešteni u posebo izrađenom komandnom ormanu za upravljanje sistemom grejanja staklenika.

Podelom stolova u četiri zone od kojih je na svakom stolu jedna primarnu i jedna sekundarna, optimizovali smo upotrebu termoregulacione opreme. Senzori su postavljni u primarnim zonama pa je moguće izabrati 1, 2, 3 ili sve četiri zone, s tim što se uvek isklučuje ili pasivna zona ili kompletan sto, na taj način se obezbeđuje adekvatna termoregulacija ukoliko je sistem za grejanje staklenika aktivan.

Nakon postavljanja grejnih kablova na stolovima je izliven sloj košuljice od fleksibilnog građevinskog lepka koji obezbeđuje ravnomernu distribuciju toplote na kontejnere i saksije sa rasadom, ali i u sam prostor u stakleniku.

grejanje staklenika, plastenika, stolova za rasadu