header-img

Termostat ETI-1221

pro_alt

NAPAJANJE

230 V

IZLAZNI RELEJ

PREKLOPNI 1 X 10A

DIFERENCIJA

0,5...10,0°C

TEMPERATURNI OPSEG

+10 ... +110°C

MONTAŽA

DIN ŠINA

ZEMLJA POREKLA

DANSKA

Kompaktni termostat dizajniran za kontrolu u industrijskim sistemima grejanja cevovoda, rezervoara, površina u širem temperaturnom opsegu od termostata ETI-1551. Termostat ETI-1221 je idealan za zaštitu cevi od smrzavanja i kontrolu rada pumpi i kompresora. Dodatno, integrisani preklopni relej omogućava da se ETI-1221 koristi kao termostat za hlađenje. Termostat ETI-1221 je ima opseg podešavanja temperature od +10°C do +110°C.

Uprkos svom kompaktnom dizajnu, ETI-1221 termostat je sposoban da izdrži električna opterećenja do 10A ili 2200W, što omogućava kontrolu nekoliko potrošača bez neophodnost ugradnje velikih električnih panela. Kako je termostat takođe izuzetno robusan, zahtevaju je malo ili nimalo održavanja.

Podesiva temperaturna razlika

Da bi se obezbedila potrebna učestalost uključivanja/isključivanja, termostati ETI-1221 imaju podešavanje temperaturne razlike od 0,5 do 10°C. Temperaturna razlika oko zadate vrednosti može biti podešena da obezbedi odgovarajuću učestanost uključivanja/isključivanja u odnosu na efekte grejanja/hlađenja i reakcija senzora na temperaturne promene. Kada je temperatura niža od zadate vrednosti minus polovina temperaturne razlike, termostat registruje potrebu za grejanjem i uključuje beznaponski relej. Kada je temperatura veća od zadate vrednosti plus polovina temperaturne razlike, relej se isključuje, isključujući grejanje. Pošto je termostat ETI-1221 opremljen NO/NC relejnim prekidačem, može se koristiti i kao termostat za hlađenje.

Vizuelna indikacija statusa

ETI termostati imaju ugrađenu crvenu LED koja svetli kada je relej aktiviran. Ovo štedi vreme na pronalaženju kvarova kada je zagrevanje odsutno.

Instalacija termostata ETI-1221

Termostat ETI-1221 je predviđen za montažu u strujni orman na standardnu šinu. Širina iznosi samo 36 mm, što omogućava lak pronalazak prostora za njih u većini električnih ormana, u poređenju sa konvencionalnim termostatima. Montaža na zid u kućište je dostupno kao dodatna oprema.

Vrste senzora za termostat ETI-1221

Senzor za termostat ETI-1221 se poručuje zasebno. Proizvođač OJ Electronics nudi širok spektar senzora različitog dizajna koji su pogodni za upotrebu sa termostatom ETI-1221.

Za radne temperature na opremi od -40…+120°C može se koristiti senzor ETF-622.
Za radne temperature na opremi od -20…+70°C može se koristiti standardni senzor ETF-144/99A.
Za merenje spoljne temperature vazduha može se koristiti nadgradni senzor ETF-744/99.

Kabl senzora se može produžiti do 100 m. Kabl senzora se mora držati odvojeno od energetskih kablova jer može doći do naponskih smetnji (indukcija). Kabl senzora ne mora biti ekranizovan, ali upotrebom ekranizovanog kabla povećava se otpornost na smetnje, što je posebno važno u industrijskim instalacijama. Ekran mora biti povezan držačem na uzemljenu metalnu pozadinu ili direktno na stezaljku za uzemljenje.

Zaštita od pregrevanja

U slučaju kvara senzora, relej se automatski isključuje, termostat ETI-1221 sprečava da neispravni senzor ne može izazvati pregrevanje na opremi koja se greje.